Preskoči na vsebino

Je jasna definicija blagovne znamke nebodigatreba ali pot zmagovalnih blagovnih znamk?

Najprej se moramo vprašati, kaj je sploh definicija blagovne znamke.

 

Poenostavljeno povedano je jasna razlaga, kaj delate oz. v čem ste boljši od konkurence. Predstavljajte si, kako včasih porabite ure in ure za sestanke, elektronska sporočila in telefonske klice, da strankam razložite, kaj točno delate, v čem je glavna prednost vaše storitve, zakaj izbrati prav vas. Včasih je zato potreben izjemen napor, ki vas stane veliko energije, časa in denarja.

Kako vam služi dobro definirana blagovna znamka? Poglejmo nekaj osnovnih funkcij.

  1. Jasno in poenostavljeno predstavlja bistvo vašega posla. To ni samo logotip, kot je pogosto zmotno mnenje večine, ampak usmerjena strategija na mnenje, kaj si drugi mislijo o nas. Je temelj vaše komunikacije tako v poslu, marketingu kot tudi promociji. Je rdeča nit, ki ima odločilni dolgotrajni učinek na odziv javnosti in trga na vaše aktivnosti.
  2. Pomaga vam pri jasni predstavitvi vaših konkurenčnih prednosti, v katere ste morali vložiti veliko svojega časa.
  3. Samodejno vas uvršča med ugledne in profesionalne blagovne znamke. Nič več prepričevanja, da ste profesionalci na svojem področju. Če niste »garažno podjetje«, vam stranke bolj zaupajo, bolj verjamejo in raje kupijo vaš produkt.
  4. Povečuje finančno vrednost vašega produkta ali storitve. Če se na trgu slabo predstavljate in ljudje ne razumejo kaj delate in v čem ste drugačni, je vaša cena posledično nižja od konkurence. Tega gotovo ne želite.
  5. Je metoda, s katero je nedvomno uspelo vsem uspešnim blagovnim znamkam.

Nemalokrat smo za naše poslovne partnerje razkrili pravo rdečo nit njihove resnične dodane vrednosti, kar je prinselo dolgoročne pozitvne rezultate in rast blagovne znamke.

Verjamemo, da se tudi v vaši blagovni znamki skrivajo mnogi odlični potenciali. Pogosto so ljudje preveč osredotočeni na tehnične lastnosti ponudbe. Zatrdno verjamejo, da je ravno tisti mali tehnični detajl bistven za stranke, v resnici pa jim morda pri nakupu sploh ne predstavlja velike dodane vrednosti. Imate pa nezavedno skriti kapital v emocionalni sferi, ki se nanaša na odos, povezovanje s strankami, posebna skrb za njihovo dobrobit in odlično počutje ob nakupu ali sodelovanju z vami. Način, kako to opravljate je morda edinstven in se tega ne zavedate oz. se vam zdi samoumevno. Vaše stranke pa cenijo ravno to. Včasih je resnica taka, da kjer z racionalnimi dejstvi ni zmage, je vaša možnost v emocioalni sferi.